Ποιοί είμαστε; Πατήστε εδώ για να μας γνωρίσετε καλύτερα!

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Γαμήλιο Catering: Τι να προσέξετε ώστε να είναι άψογο!

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του πάρτυ ή της δεξίωσης του γάμου είναι το φαγητό. Είναι και κάτι που μένει στον καλεσμένο, αν είναι πολύ καλό ή πολύ κακό. Επίσης, μπορεί να περάσει τελείως αδιάφορο αν είναι μέτριο. Το σίγουρο είναι οτι εσείς θα δώσετε αρκετά χρήματα για ένα βράδυ, και πρέπει να φροντίσετε όλα να είναι τέλεια. Πως όμως μπορείτε να διασφαλίσετε οτι το catering που θα κλείσετε θα είναι άξιο των προσδοκιών σας; Τι πρέπει να προσέξετε πιο πριν;

Οι περισσότεροι χώροι με δική τους κουζίνα ή συνεργαζόμενα Catering διοργανώνουν βραδιές "δοκιμών" των διαφόρων πιάτων που μπορούν να σερβιριστούν, ώστε οι μελλόνυμφοι να έχουν μια ακριβή ιδέα της ποιότητας της κουζίνας. Άλλοι πάλι μπορεί να σας καλέσουν να δείτε απο κοντά την αρχή μιας γαμήλιας δεξίωσης και να δοκιμάσετε τον μπουφέ όπως έχει στηθεί σε πραγματικές συνθήκες. Μην αρνηθείτε. Είναι ένας καλός τρόπος να παρατηρήσετε τα θετικά και τα αρνητικά του catering και να επισημάνετε κάποιες αλλαγές.

Τι όμως προσέχουμε; Για να σας απλουστεύσουμε τη ζωή, ετοιμάσαμε ένα λειτουργικό checklist.

1. Το φαγητό του μπουφέ να σερβίρεται ζεστό. Πολύ σημαντικό. Αν είναι κρύο τη στιγμή που θα το πάρει στο πιάτο του ο καλεσμένος, έχετε σπαταλήσει τα χιλιάδες σας Ευρώ. Τα φαγητά δεν τρώγονται κρύα, εκτός κι αν είναι σαλάτες ή κρύα πιάτα.
Ξεκαθαρίστε το μαζί τους. Αν δεν μπορούν να σερβίρουν το φαγητό ζεστό σε όλους, τότε καλό είναι να καταφύγετε σε κρύα πιάτα, σαλάτες και κρύο finger food μόνο.

Μπουφές με κρύα πιάτα



2. Αν στον μπουφέ σερβίρουν οι άνθρωποι του catering ή αν σερβιρίζεται μόνος του ο καλεσμένος. Στην περίπτωση που βάζουν στα πιάτα του καλεσμένου οι σερβιτόροι, θα πρέπει να μην αρνούνται να βάλουν και δεύτερη μερίδα απ'το ίδιο πιάτο αν ζητήσει κάτι τέτοιο ο καλεσμένος. Να μη θυμίζει συσσίτιο δηλαδή ο γάμος σας.

3. Οι σερβιτόροι να είναι καθαροί, ευγενικοί, ντυμένοι σωστά και το σέρβις να είναι γρήγορο στις απαιτήσεις των καλεσμένων.




4. Η παρουσίαση του μπουφέ να είναι όμορφη, ξεκάθαρη και έξυπνα στημένη.

5. Τα τραπεζομάντιλα στις ροτόντες να είναι πεντακάθαρα καθώς και τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα που θα χρησιμοποιηθούν. Αν υπάρξει κάποιο runner στα τραπέζια ή οποιαδήποτε διακόσμηση, να ξεκαθαριστεί οτι θα ταιριάζει με το υπόλοιπο ύφος του γάμου.



6. Οι καρέκλες να είναι αναπαυτικές, κι όχι πλαστικές καρέκλες που έχουν ντυθεί σε λευκή θήκη.



7. Παρόλο που η κουζίνα είναι υποκειμενική για τον καθένα, κάποιοι βασικοί κανόνες ισχύουν:
α) οχι πολλές κρέμες γάλακτος, πολλά τυριά στα φαγητά που επισκιάζουν τις γεύσεις και βαραίνουν τον καλεσμένο
β) Σαλάτες με έξυπνα dressing που αναδεικνύουν τις γεύσεις των λαχανικών. Προσοχή στη μαγιονέζα: κάποιοι την βάζουν ακόμα και στη χωριάτικη σαλάτα για να κρύψουν την κακή ποιότητα των λαχανικών που χρησιμοποιούν
γ) Προσοχή στα προψημένα φαγητά. Πως μπορείτε να το καταλάβετε; ρωτήστε τους. Αν τα φαγητά έρχονται προψημένα στο χώρο της δεξίωσης θα πει οτι περιέχουν πολλά περίεργα συστατικά (συντηρητικά)
δ) Ωραία τα γλυκά αλλά αν είναι "στόκος" ή πολύ γλυκά, δεν τρώγονται. Μια δοκιμή θα σας πείσει.




8. Να γίνει μια επιλογή μενού που να καλύψει αρκετά γούστα, αν οχι όλα. Σε πολλούς αρέσει το κρέας, αλλά κάποιοι μπορεί να είναι χορτοφάγοι. Τι θα υπάρχει σαν εναλλακτική για αυτούς; Ψάρι θα έχουμε στο μενού; Αν ναι, τι ψάρι; και πόσο θα αυξήσει το κόστος κάτι τέτοιο; Θα υπάρξει κάποιο πιο εξωτικό ή παραδοσιακό πιάτο που θα κάνει την διαφορά σε ενα τυποποιημένο μπουφέ;



9. Ποιός είναι ο φωτισμός του μπουφέ; Υπάρχει καρτελάκι που ενημερώνει για το τι είναι το κάθε πιάτο; Πολύ συχνά στο χώρο του μπουφέ δεν έχει ούτε ενα φωτάκι, με αποτέλεσμα  να πηγαίνουμε τελείως στα τυφλά. Η κλασική ερώτηση είναι στον μπροστινό της ουράς:
-"Αυτό που πήρες τι είναι;"
-"Σουβλάκι"
-"Τι σουβλάκι;;"
-"Δεν ξέρω. Μάλλον χοιρινό. Μπορεί να είναι και ξιφίας όμως.. Τώρα που το βλέπω καλύτερα σαν κοτόπουλο μοιάζει".
Τρέχα γύρευε δηλαδή.

10. Μέχρι τι ώρα μένει ανοιχτός και ζεστός ο μπουφές; Θα υπάρξει ένας εφεδρικός μπουφές για τους ξενύχτηδες του πάρτυ; Αν ναι τι θα περιέχει; Και οι σερβιτόροι θα συνεχίσουν να είναι ορεξάτοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες;; Ή θα αρχίσουν να μουρμουρίζουν δυνατά "Πότε θα ξεκουμπιστούν να πάμε κι εμείς για ύπνο;;"

11. Η θερμοκρασία των ποτών να είναι η σωστή. Το λευκό κρασί να είναι κρύο, η μπύρα παγωμένη και το κόκκινο κρασί στη κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου. Τα αναψυκτικά αν δεν είναι κρύα θα πρέπει να σερβίρονται πάντα σε ποτήρι με πάγο. Εννοείται οτι το κάθε ποτό θα πρέπει να σερβίρεται στο σωστό ποτήρι.



Καταλαβαίνετε οτι όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα βράδυ. Αν το φαγητό σας απογοητεύσει, τότε δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το διορθώσετε!

Οπότε ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και.... Καλές δοκιμές!!!

Pink Cloud

1 σχόλιο:

  1. poli kalo arthro! pantrevomai to kalokairi k eimai stin anazitisi ktimatos! tha akolouthisw tis simvoules sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή